door Roos Louwen
‘We wachten vaak tot iemand iets liefs doet… maar lief zijn voor jezelf kan nu beginnen,’ zei de mol. (Tekst en afbeelding: Charlie Mackery; De jongen, de mol, de vos en het paard)
In mediations vraag ik vaak aan partijen waar ze zelf gelukkig van zouden worden. Wat als je met niks en niemand rekening hoeft te houden? Wat zou je dan het liefste willen? Wat als je lief zou zijn voor jezelf en stilstaat bij jouw eigen behoeften? Hoe zou dat zijn?
In conflictsituaties zijn mensen geneigd om los van hun eigen behoeften en belangen, ook sterk rekening te houden met de andere partij.
Zo zie ik het in arbeidsmediations regelmatig gebeuren dat een werknemer doodongelukkig is (met de collega’s) op het werk, maar alsnog niet wil praten over een vertrek. Praten over vertrek houdt immers in dat de werkgever zijn/haar zin krijgt en dat is niet iets waar de werknemer aan mee wil werken.
Kies je voor de juridische weg als je een sterke juridische positie hebt? Misschien oordeelt de rechter dan wel dat je niet gedwongen kan worden om uit dienst te treden. Strijden voor rechtvaardigheid kan goed voelen, terwijl je je kan afvragen of dit op de langere termijn het beste is en bijdraagt aan jouw levensgeluk. We willen toch allemaal gelukkig zijn en omringd worden door mensen die lief voor ons zijn, ook op het werk?
Verwacht je dat je gelukkiger zal zijn bij een andere werkgever? Durf dan de stap te zetten en ga het oriënterende gesprek aan over een mogelijk vertrek. Neem het heft in eigen handen en volg de weg naar jouw eigen geluk en wordt weer de beste versie van jezelf! Omdat alles wat in het kader van een mediation wordt besproken vertrouwelijk blijft, is er alle ruimte om het gesprek vrijblijvend aan te gaan. Het zal nooit tegen je kunnen worden gebruikt. Geef het een kans en dan ontdek je vanzelf of het goed voelt.